- De EU dreigt een limiet te stellen aan de export van coronavaccins naar andere landen.
- De waarschuwing volgt op het nieuws dat de Britse farmaceut AstraZeneca miljoenen minder vaccins aan de EU zal leveren dan dat er besteld zijn.
- Europese landen zijn steeds bezorgder dat ze achteropraken in de vaccinatierace.
De EU dreigt de export van coronavaccins naar andere landen aan banden te leggen.
EU-functionarissen kwamen dinsdag met deze waarschuwing nadat de Britse vaccinproducent AstraZeneca Brussel vorig week liet weten door een productiefout “aanzienlijk” minder prikken te kunnen leveren dan er besteld zijn.
Als reactie hintte eurocommissaris van Gezondheid Stella Kyriakides erop dat Brussel overweegt om een limiet te stellen aan de export van binnen de EU geproduceerde coronavaccins naar andere landen.
Daaronder valt ook het Belgische Pfizer-vaccin, dat een cruciale rol heeft gespeeld bij het vaccineren in het Verenigd Koninkrijk.
Lees ook: Wanneer krijg jij de coronaprik? Zo ziet het Nederlandse vaccinatieplan eruit
"Vaccinproducenten hebben sociale en contractuele verplichtingen die ze moeten nakomen”, tweette Kyriakides op maandag na gesprekken met vertegenwoordigers van AstraZeneca.
“We willen duidelijkheid over transacties en volledige openheid over de export van vaccins naar andere landen”, voegde ze eraan toe.
“In de toekomt moeten alle Europese bedrijven die coronavaccins produceren van tevoren aangeven wanneer ze willen exporteren naar derde landen.”
Vorig voorjaar, toen heel de wereld joeg op mondkapjes en andere beschermingsmiddelen, mochten die ook alleen met toestemming worden uitgevoerd.
Als reactie zei de Britse vaccinatieminister Nadhim Zahawi tegen de BBC dat, hoewel er sprake is van krappe vaccinaantallen, hij er vertrouwen in heeft dat het VK genoeg doses zal ontvangen om het doel van 15 miljoen gevaccineerden tegen midden februari te halen.
Toenemende Europese zorgen
De onenigheid over leveringen komt ten tijde van toenemende Europese zorgen over de vaccinaantallen. Hoewel de vaccins van Pfizer en Moderna al een tijd zijn goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA), raakt Europa achterop in de vaccinatierace.
AstraZeneca's waarschuwing over het niet kunnen voldoen aan de hele Europese bestelling is niet het eerste slechte nieuws over vaccinleveringen aan het blok. Eerder deze maand gaf Pfizer al aan te kampen met een tijdelijk vertraagde levering aan de EU.
De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, is een voorstander van het Europese voorstel om een limiet te stellen aan de vaccinexport, zo meldt persbureau Reuters.
“Ik begrijp dat er productieproblemen zijn, maar dan moet dat iedereen op dezelfde manier beïnvloeden”, zei hij tegen de Duitse publieke omroep ZDF. “Dit gaat niet om ‘Europe first’, maar om het deel dat Europa toebehoort.”
Zowel AstraZeneca en het Duitse ministerie van Volksgezondheid ontkennen de berichtgeving in de Duitse media over de ineffectiviteit van het AstraZeneca-vaccin voor 65-plussers. Het ministerie zegt dat de berichten zijn gebaseerd op het verkeerd uitlezen van data.
De Duitse gezondheidsminister zei ervan uit te gaan dat het AstraZeneca-vaccin vrijdag wordt goedgekeurd door het EMA.